---

Crème Brûlée

---

Relish, Curd og Chutney - Hvad er hvad?

 MG 5590De tre betegnelser bruges lidt i flæng, men hvad er egentlig forskellen. Den er måske større end du tror. Læs mere om hvad der er hvad, og hvad man bruger dem til.

Condiment

Faktisk er fællesbetegnelsen for krydret tilbehør til mad Condiment. Til den betegnelse hører også hverdagsting som sennep, ketchup, engelsk sauce, chilisauce og alt mulig andet. Fælles for condiments er, at de tilfører maden noget ekstra smag, f.eks. surt, sødt, stærkt, og dermed tilfører maden ny smag eller - oftest - fremhæver visse smagselementer. De fleste condiments har lang holdbarhed, fordi de er konserveret, henkogt og tilsat f.eks. eddike, salt og sukker - men - når de er åbnet, er holdbarheden kortere og de skal i køleskab. 

Relish

Den bedste oversættelse er "pikant dressing", men der er ikke en eksakt definition og ofte bruges relish og chutney i flæng om det samme. Relish er syltede grøntsager og frugter, men typisk er frugter og grøntsager mere finthakkede i relish, og indeholder mindre sukker end chutney. Finthakningen betyder, at indholdet ikke koges og mørnes helt så meget som i chutney, og i nogle relish er frugten helt rå eller kun kogt meget lidt. 

I dag har mange producenter valgt at sætte mere sukker til relsih (gælder typisk de billige relish) og grænsen mellem chutney og relish er derfor ret flydende.

Relish bruges som tilbehør til koldt kød, til gratin, til stegt fisk og til ost. 

Chutney

Kommer af det indisk / engelske udtryk "chat in", som egentlig betyder stærkt krydret. Chutney består af grofthakket frugt, krydderier, sukker og vineddike. Det hele koges sammen til en tyktflydende creme. Mange chutnies er ret stærkt krydret og ofte meget søde. Sødmen forstærker i sig selv den krydrede smag, og også smagen i den ret den tilsættes. Chutnies baseres næsten altid på frugt, f.eks. mango, æble, fersken, dadel, banan eller lime, men man kan også få chutney på f.eks. tomat eller løg, eller på blandinger af frugt og grønt f.eks. æble og tomat chutney.

Oprindeligt brugte man chutney i det indiske karry køkken, dvs. som tilbehør til f.eks. let krydrede karry retter. I dag bruger man også typisk chutney som tilbehør til stegt kød, fisk, pølser og ost. Tomatchutney er f.eks. et super godt alternativ til ketchup - og da smagen er mere intens bruger man mindre. 

Curd

Curd har sin oprindelse i England, hvor det betegner frugtcreme. Curd er fremstillet på frugt, æg og smør. Den klassiske smag er citron, som bruges i lemoncurd, men der findes mange  varinanter, f.eks. appelsin, lime, passionfrugt, og ikke mindst blandinger af forskellige frugter.

Curd bruges på samme måde som marmelade. Englænderne bruger det ofte på ristet toast sammen med te. Man kan også med fordel bruge curd som kagecreme, fordi konsistensen er god og fordi samgen er mere intens end marmelade - og man dermed bruger mindre. På desserter, f.eks. isdesserter er curd også lækkert. 

Se vores udvalg

Du kan se mere til vores udvalg af Chutney og Pesto her.
Vi har også et stort udvalg i forskellige frugt og grøntsagscremer her.

I butikken har vi i øvrigt altid et righoldigt udvalg af chutney, relish og curd som du kan smage på.

olivenv


Crème Brûlée Aps.  -  Ravnsbjergvej 7  -  3400 Hillerød
Tlf 51 95 77 89
Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

oliven

 kor2

© Crème Brûlée & Bentivi Photography Aps. 2014